The Theory of Everything2275

Stephen Hawking is een van de grootste geniën uit de moderne geschiedenis die in een adem wordt genoemd met Albert Einstein. Ondanks zijn tragische ziekte heeft hij veel betekent voor de wetenschap, wat het wonderbaarlijk maakt dat er tot op heden nog geen grootschalige speelfilm over zijn leven was gemaakt. In The Theory of Everything krijgen we eindelijk zijn levensverhaal te zien, maar eigenlijk is het net zozeer een biopic over zijn vrouw Jane die eveneens veel heeft moeten doorstaan.

Al van jongs af aan was duidelijk dat Stephen een bijzonder brein had, waarmee hij in de jaren ’60 op onconventionele wijze zijn intrede maakte op de universiteit van Cambridge. Zoals we hier zien was hij lang onzeker over waar nu precies zijn interesses lagen, maar hij besloot uiteindelijk om het begrip tijd in de breedste zin van het woord te onderzoeken en te doorgronden. Tegelijkertijd bouwde hij een bijzondere relatie op met Jane, een medestudente waar hij steeds meer voor begon te voelen ondanks haar religieuze achtergrond.

Het jonge wonder had na enige tijd diverse treden beklommen van de ladder naar succes, totdat het noodlot toesloeg en hij gediagnosticeerd werd met ALS. De neurologische aandoening zou hem volgens de artsen nog maximaal twee jaar te leven geven, maar zoals iedereen weet is hem alsnog een lang leven beschoren gebleken en draagt hij nog altijd bij aan zijn vakgebied. De liefde en zorg van Jane blijkt hierin een grote rol te hebben gespeeld.

Anthony McCarten is een decennium bezig geweest om dit script voor elkaar te krijgen, onder andere omdat Jane Hawking het lange tijd niet toestond om haar biografie als basis te gebruiken. Het uiteindelijke scenario draait gelukkig niet alleen maar om de beroemdheid zelf, maar ook om zijn wederhelft die het ongelooflijk moeilijk gehad moet hebben. Toch bekruipt je het gevoel dat men nog wel verder had kunnen gaan in het weergeven van haar interne worstelingen; ze maakt weliswaar van alles mee voor de camera, maar we krijgen hier vermoedelijk niet het hele plaatje te zien.

The Theory of Everything
Naast de wetenschapper zelf draait het geheel dus net zoveel om het huwelijk van de twee, waardoor het belangrijk is dat de chemie tussen de acteurs aanwezig is. Wat dat betreft hadden de producenten de film niet beter kunnen casten, aangezien Eddie Redmayne en Felicity Jones een realistisch en geloofwaardig koppel neerzetten. Ze krijgen beiden bovendien volledig terecht veel aandacht bij diverse prijsuitreikingen, waarbij het erop lijkt dat dit over een kleine twee weken voor in ieder geval Redmayne een Oscar zal opleveren.

De Britse acteur weet in alle opzichten te overtuigen in zijn hoofdrol, zowel tijdens de gezonde periode van Hawking als in de latere stadia van zijn leven. Dat de productie niet chronologisch is opgenomen maakt zijn prestatie des te meer indrukwekkend, aangezien het eindresultaat daadwerkelijk zijn aftakeling met fysieke problemen in beeld weet te brengen. Een volledig misplaatste scène aan het eind gooit roet in het eten van de film als geheel, maar doet niet af aan het bijzonder sterke acteerwerk van Redmayne.

Het eindplaatje is hier dus helaas niet meer dan de som van de losse elementen, hoe goed die in sommige gevallen ook mogen zijn. Met de twee films die dit awardsseizoen veel met elkaar worden vergeleken zijn we zodoende in een bijzondere situatie beland: The Imitation Game is de betere film van de twee, maar Eddie Redmayne steelt de schijnwerpers van Benedict Cumberbatch als het op los acteerwerk aankomt.

Source:: The Theory of Everything