Star Wars: The Force Awakens1644

Het is inmiddels ruim tien jaar geleden dat we voor het laatst naar de bioscoop konden gaan voor een nieuw deel rondom Star Wars. Met Revenge of the Sith wist George Lucas nog een klein stapje in de goede richting te zetten, maar over het algemeen kan worden gesteld dat de tweede trilogie niet in de schaduw kan staan van diens illustere voorganger. Inmiddels heeft de geestelijk vader zijn handen van de franchise afgehaald heeft Disney zich opgeworpen om het universum verder uit te bouwen, met eerste resultaat Star Wars: The Force Awakens.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ja, het is J.J. Abrams gelukt om een sterke film neer te zetten in de geliefde wereld die direct aanvoelt als een vertrouwd onderdeel van Star Wars. Zijn opening van een nieuwe trilogie heeft mooie parallellen met de oerfilm van de reeks, onder andere door de rol van de nieuwe droid BB-8 en het verdere verloop van het verhaal. Het script van Abrams en oudgediende Lawrence Kasdan bevat voor een introductie van een nieuw drieluik al veel elementen, maar weet deze gebalanceerd te brengen met een goed gevoel voor timing.

Een duidelijke hoofdpersoon is niet echt aan te wijzen, aangezien schrootverzamelaar Rey (Daisy Ridley), gedeserteerde Stormtrooper Finn (John Boyega) en piloot Poe Dameron (Oscar Isaac) allemaal hun eigen rol hebben als de helden van het verhaal. Alle drie zijn ze in ieder geval perfect gecast en weten ze je als kijker mee te voeren naar een wereld waarin de rebellen het ditmaal moeten opnemen tegen de nieuwe First Order. Domhnall Gleeson speelt generaal Hux passend eendimensionaal, terwijl zijn personage te maken krijgt met de nieuwe slechterik Kylo Ren die al snel juist meerdere lagen blijkt te hebben.

De echte show wordt echter gestolen door BB-8, de rollende metgezel van Poe Dameron die al vanaf de eerste voorproefjes de aandacht wist op te eisen. Met zijn eigen piepjes en bewegingen is hij een bijzonder welkome toevoeging aan de groep hulpjes van metaal, die met C-3PO en R2-D2 toch al goed vertegenwoordigd was. Het is daarnaast fijn om de vertrouwde gezichten van Chewbacca, Han Solo en Leia regelmatig terug te zien in het verhaal, al moet van Carrie Fisher wel worden gezegd dat hier duidelijk wordt dat ze niet tot de beste actrices van haar generatie behoort.

Star Wars: The Force Awakens
In diverse achtergrondvideo’s die we de afgelopen jaren te zien kregen werd al de nadruk gelegd op het praktische karakter van de productie. In het eindresultaat wordt duidelijk hoe goed Abrams en zijn team de balans hebben weten te vinden tussen cgi en fysieke locaties en personages, iets wat absoluut niet kan worden gezegd van de prequels. De prachtige sets doen je meer dan eens van verbazing rondkijken, terwijl er ook zichtbaar veel tijd is gestoken in de ontwerpen van de vele nieuwe fantasievolle wezens. Slechts een enkeling komt volledig uit de computer gerold, waarbij de kwaliteit van de cgi zeer goed is en de noodzaak duidelijk.

Een ander sterk punt is de flinke dosis sterk aanwezige humor, die nog meer dan in de vorige films zorgt voor regelmatige lachsalvo’s vanuit het publiek. Sommige grappen komen minder goed aan of voelen wat geforceerd, maar er zitten vooral enkele briljante vondsten in die de spanning weten te doorbreken. Daarnaast zijn er voor filmliefhebbers enkele cameo’s te ontdekken op onverwachte momenten, waaronder een duo uit een bekende actiefilm dat hier nog wel wat meer capriolen had mogen uithalen dan wat uiteindelijk de film heeft gehaald.

Star Wars: The Force Awakens
Het geheel weet van begin tot eind te boeien, maar toch zijn er wel wat minpunten aan te wijzen. Zo zijn enkele dialogen niet van al te hoge kwaliteit en zal niet iedereen het waarderen dat het verhaal qua structuur weinig nieuws brengt ten opzichte van het duidelijke voorbeeld A New Hope. Voor de fans is dat laatste wellicht juist een voordeel, maar voor de volgende episode zou het wel fijn zijn als er een echt nieuw element wordt geïntroduceerd. Deze minpuntjes zijn echter nergens storend en de groep bij wie deze crowdpleaser niet in de smaak valt zal waarschijnlijk zeer klein zijn.

Sinds de aankondiging dat Disney het stokje zou overnemen van Lucas zijn veel fans sceptisch over de toekomst van hun geliefde wereld. Deze angst werd groter toen het huis van de muis aankondigde dat er naast een nieuwe trilogie ook meerdere spin-offs zullen verschijnen, maar dit eerste resultaat laat zien dat er in ieder geval met veel liefde aan wordt gewerkt. Indien de losse films zich echt kunnen losweken van de grote broers zit daar ook veel potentie in, maar de knaller van dit jaar zorgt er in ieder geval voor dat zowel de die-hard fans als het bredere publiek reikhalzend zullen uitkijken naar het vooralsnog titelloze Episode VIII van Rian Johnson.

Met Star Wars: The Force Awakens brengt J.J. Abrams ons de beste film in de reeks sinds het verschijnen van The Empire Strikes Back, alweer 35 jaar geleden. Als zijn opvolgers deze kwaliteit weten vol te houden staat ons nog veel goeds te wachten de komende jaren, maar voor nu volstaat het dat we eindelijk weer naar de bioscoop kunnen voor een echt waardig vervolg in de invloedrijke saga.

Source:: Star Wars: The Force Awakens