Safety Not Guaranteed2411

Enige tijd geleden kwam er na jaren van geruchten eindelijk een officieel bericht over Jurassic Park IV naar buiten. Het geheel zal worden geschreven en geregisseerd door Colin Trevorrow, die tot nu toe slechts één speelfilm op zijn naam heeft staan. Safety Not Guaranteed maakte eerder al indruk op diverse festivals en werd vorig jaar in Leiden nog uitgeroepen tot de grote favoriet van het publiek. Inmiddels heeft de kleine productie ook zijn weg naar de bioscoop gevonden en kan iedereen ontdekken wat voor potentie de grote studiobazen in hem zien.

“Wanted: Somebody to go back in time with me. This is not a joke. P.O. Box 91 Ocean View, WA 99393. You’ll get paid after we get back. Must bring your own weapons. Safety not guaranteed. I have only done this once before.”

Deze bijzondere advertentie verscheen daadwerkelijk in 1997 als opvulling in een krant en vormt de aanleiding voor het verhaal van deze reis. Wanneer een journalist de tekst tegenkomt raakt hij er zodanig door geobsedeerd, dat hij besluit om uit te zoeken van wie het afkomstig is en wat hij of zij ermee wilde bereiken.

Samen met twee collega’s reist hij af naar het kleine Ocean View, waar ze er al snel achter komen dat Kenneth Calloway de advertentie in alle ernst heeft geplaatst. Het drietal heeft nogal verschillende meningen over de geloofwaardigheid van zijn verhaal, maar enkele vreemde details lijken aan te geven dat er in ieder geval iets niet helemaal pluis is.

Het is lastig om de film in een hokje te stoppen, aangezien Trevorrow vakkundig met de conventies van genres als komedie, romantiek en sciencefiction omgaat en het geheel nergens echt duidelijk laat landen. De onafhankelijke productie heeft een authentieke uitstraling en dat komt extra tot uiting door Kenneth te laten vertolken door Mark Duplass, de koning van de mumblecore.

Safety Not Guaranteed zal lang niet voor iedereen een aanrader zijn, aangezien het daarvoor wellicht iets te veel heen en weer schommelt. Het einde is bovendien een punt dat in elke discussie over de film naar voren komt, maar al met al zullen er genoeg liefhebbers voor dit unieke debuut te vinden zijn. De film lijkt het in ieder geval in zich te hebben om potentieel uit te groeien tot een cultklassieker.