Nebraska2325

Van Alexander Payne wordt wel eens beweerd dat hij een hekel heeft aan zijn personages en wellicht ook aan de mensheid in het algemeen. Telkens weer voert hij mensen op die niet alleen goede en slechte kanten hebben, maar waarbij het negatieve vaak zelfs de overhand heeft. Ook zijn nieuwste werk staat weer bol van de creaties die je op de zenuwen werken, maar hoe dat de kwaliteit van de film beïnvloedt zal van persoon tot persoon verschillen.

Wanneer een alcoholist met de post een brief ontvangt met ogenschijnlijk goed nieuws kan hij zijn geluk niet op. Volgens de tekst heeft hij een miljoen dollar gewonnen, maar die zal hij wel even moeten ophalen in een andere staat bij het bureau van Mega Sweepstakes Marketing. Volgens zijn omgeving bestaat er geen enkele kans dat de prijs echt is, maar Woody Grant is vastberaden en besluit op reis te gaan om zijn rechtmatige eigendom te claimen.

Gezien zijn conditie komt de oude man echter niet ver, maar door zijn koppigheid voelt zijn zoon zich verplicht om hem persoonlijk te begeleiden middels een ouderwetse road trip. Het toeval wil dat hun route zich langs het dorp brengt waar Woody opgroeide, waardoor het gros van het verhaal zich afspeelt op de locatie waar veel oude bekenden nog steeds zijn gevestigd. Familiebanden worden weer aangehaald, maar het zijn vooral oude wonden die hier langzaam maar zeker weer worden opengepeuterd.

De oude rot Bruce Dern wordt overal gepositioneerd als de hoofdrolspeler in de rol van Woody, maar er is iets voor te zeggen om Will Forte als zijn zoon op dezelfde trede van de ladder te plaatsen. De schlemielige mislukkeling weet als volwassen man nog steeds niet wat hij met zijn bijzondere vader aanmoet, laat staan hoe hij de confrontatie moet aangaan met diens familie en kennissen uit een ver verleden.

Het script van Nebraska werd neergepend door Bob Nelson en bevat weinig verrassingen, maar liefhebbers van het werk van Payne zullen ook hier interessante personages tegenkomen. Met een juiste combinatie van humor en drama wordt ons een wereld voorgespiegeld die wellicht niet geheel realistisch is, maar daardoor niet minder interessant. Wie op zoek is naar een zwartgallige komedie zal hier waarschijnlijk wel mee uit de voeten kunnen.

Dankzij een interessante uitwerking en vooral enkele sterke personages is Nebraska alweer een geslaagde creatie van Alexander Payne in zijn eigen, typische stijl. De keuze om het geheel in zwart-wit te tonen voegt weinig toe en lijkt af en toe wat contrast te missen, maar wie zich wil laten meevoeren door de regisseur van The Descendants, Sideways en About Schmidt kan zich prima aan een bioscoopbezoek wagen. De film maakt aanstaande zondagnacht kans op Oscars in zes categorieën, waaronder voor de beste film en de beste mannelijke hoofdrolspeler.