Ida2794

De jonge non Anna staat op het punt om haar geloften af te leggen en zich voor altijd toe te leggen op het werk van God, maar op het laatste moment krijgt ze te horen dat een familielid dat ze nooit heeft gekend met haar wil afspreken. Hier begint een reis die het nog jonge leven van de vrouw voor altijd zal veranderen, waarbij ze samen met haar tante op een tocht gaat die meer inzicht moet bieden in haar achtergrond en de redenen waarom ze als wees in opgegroeid is het klooster.

De film is geschoten in de ouderwetse Academy ratio, waarbij Pawel Pawlikowski er regelmatig voor kiest om de personages bijzonder laag in het frame weer te geven. Samen met de kleurloze beelden zorgt dit ervoor dat het geheel de kijker prikkelt, en wonderbaarlijk genoeg voelt het niet aan als een pretentieuze gimmick.

Ida barst van de zware materie en kruipt gaandeweg steeds dieper weg in een duister verhaal, maar dankzij de korte speelduur van nog geen anderhalf uur wordt het nergens té beklemmend. Pawlikowski weet op knappe wijze een mysterie te presenteren waar je echt in geïnteresseerd bent, ook al bekruipt je steeds meer en meer een ongemakkelijk gevoel.

Polen lijkt met deze bijzondere productie goede papieren te hebben om eind februari een Oscar in de wacht te slepen voor de beste niet-Engelstalige film. Het gelauwerde werk van Pawlikowski won recentelijk onder andere belangrijke prijzen bij de European Film Awards en het niet moeilijk om in te zien waarom. Gezien het onderwerp en de sfeer zal het niet bij iedereen in de smaak vallen, maar Ida is een opvallende film die momenteel met recht in diverse spotlights staat.

Source:: Ida