Ex Machina2436

Alex Garland is al zo’n vijftien jaar actief als scriptschrijver, maar dit jaar is het dan eindelijk gelukt om zelf ook eens een film te regisseren. Met onder andere The Beach, 28 Days Later en Sunshine heeft hij al aangetoond dat hij zich in zijn teksten kan aanpassen aan diverse genres, maar weet hij ook achter de camera een ambitieus stuk sciencefiction succesvol naar het witte doek te brengen?

De film opent met de onthulling dat Caleb de gelukkige winnaar is van een geheimzinnige prijsvraag van zijn werkgever. De jonge programmeur is werkzaam bij een bedrijf dat doet denken aan een combinatie van Facebook en Google en wordt naar het afgelegen landhuis van de C.E.O. van het bedrijf gebracht. Niet lang daarna maakt Nathan bekend wat de werkelijke reden is voor de komst van zijn talentvolle arbeidskracht: hij heeft een uiterst geavanceerde robot gecreëerd met een hoge vorm van kunstmatige intelligentie, die samen met Caleb onderdeel zal zijn van een Turingtest.

Gedurende een paar dagen krijgt hij de kans om regelmatig de interactie aan te gaan met Ava, waarvan hij uiteindelijk zal moeten aangeven of ze naar zijn mening een bewustzijn heeft en zich voor kan doen als mens. Kenners van het vakgebied zullen direct inzien dat dit geen echte Turingtest kan zijn – zo mag de tester van tevoren niet weten waarmee hij of zij te maken heeft – maar ook hier heeft Garland aan gedacht zoals blijkt uit een latere onthulling.

Het script dat Garland zelf schreef bevat diverse twists die je wellicht kan zien aankomen, maar ze zijn origineel genoeg en zo goed uitgewerkt dat je aandacht nergens verslapt. Met een speelduur van 108 minuten heeft hij bovendien precies de juiste lengte te pakken, maar naast het scenario zijn het vooral de acteurs die ervoor zorgen dat je deze film niet snel zal vergeten. Het trio dat centraal staat vult elkaar aan en neemt ons mee in de al dan niet bestaande gedachten van de personages.

Ex Machina
Een bijzondere rol hierin is weggelegd voor Alicia Vikander, een jonge actrice die dit jaar in opvallend veel grote producties terug te zien is. In haar rol als de mysterieuze Ava weet ze je af en toe haast doen vergeten dat ze niet van vlees en bloed is gemaakt, terwijl ze op andere momenten weer zo kil naar haar tegenspeler kijkt dat er machinale precisie in te vinden is.

Ook Domhnall Gleeson doet wat hij moet doen als Caleb, maar het is wellicht Oscar Isaac die de meeste indruk weet te maken. Als een gespierde combinatie van Mark Zuckerberg en Steve Jobs zien we hoe zijn personage een teruggetrokken bestaan leeft en alle aandacht op zijn werk vestigt, maar toch ook lijkt te wachten op menselijke interactie.

Deze sterke elementen maken dit al tot een sterke film, maar de overige aspecten maken het totaalplaatje compleet. De subtiele CGI ziet er bijzonder goed uit voor een productie van dit formaat en de score van Geoff Barrow en Ben Salisbury sluit goed aan bij de onheilspellende sfeer. De prachtige sets doen daarnaast denken aan het werk van Stanley Kubrick, waardoor het te hopen is dat Alex Garland ons niet lang laat wachten op zijn volgende project. Ex Machina is een bijzonder sterk debuut dat geen enkele liefhebber van sciencefiction mag missen.

Source:: Ex Machina