Blackfish2609

Toen The Cove enkele jaren terug verscheen leverde dat niet alleen een Oscar op, maar ook de publieke opinie werd duidelijk beïnvloed door de inhoud van de documentaire. Ieder die de film gezien heeft zal de beelden van afgeslachte dolfijnen nog op zijn netvlies gebrand zien staan, en hopelijk kan Blackfish eenzelfde effect veroorzaken. De toekomst zal leren of er iets wezenlijks zal veranderen aan de situatie rondom orka’s, maar de ingrediënten zijn ook hier in ieder geval aanwezig.

Centraal staat de orka Tilikum, die door de jaren heen berucht is geworden door enkele incidenten met dodelijke afloop. Filmmaker Gabriela Cowperthwaite vroeg zich of het enorme zoogdier van nature een ware moordenaar is, of dat er wellicht meer speelt dan we te horen krijgen. Via interviews met diverse trainers en ooggetuigen komen we steeds meer te weten over de achtergrond, waarbij vooral de attractieparken van SeaWorld er niet al te best vanaf komen.

Cowperthwaite heeft er goed aan gedaan om al vroeg in de film aan te tonen dat orka’s bijzonder emotionele wezens zijn. Eerst wordt hier een wetenschappelijke basis voor gegeven, maar wanneer ze vervolgens laat horen wat voor kreten een vrouwtje slaakt als haar kind wordt weggenomen levert dit een bijzonder emotioneel tafereel op. Vanaf dat moment is duidelijk dat niet deze killer whales de ware monsters zijn, maar waarschijnlijk wij zelf.

De algemene opinie van de documentaire komt redelijk gekleurd over, al worden er ook enkele mensen aan het woord gelaten die de schuld leggen bij de aangevallen trainers. Je zou echter kunnen stellen dat het merendeel van de geïnterviewde betrokkenen wel erg makkelijk alle verantwoordelijkheid bij SeaWorld legt, zonder te kijken naar hun eigen aandeel in de gebeurtenissen.

Een ander zwak punt is dat er redelijk heen en weer gesprongen wordt tussen verschillende jaartallen en ongevallen, waardoor het geheel ietwat chaotisch kan overkomen. De boodschap komt echter luid en duidelijk door, waardoor een grote groep kijkers vermoedelijk niet snel meer in dergelijke dolfinaria te zien zal zijn.

Wanneer het geheel direct met The Cove wordt vergeleken komt die voorloper er waarschijnlijk beter vanaf. Die documentaire vormde een meer coherent geheel en was op technisch vlak beter uitgewerkt, maar dat neemt niet weg dat ook deze film een ontzettend belangrijke boodschap overbrengt. Zelfs als er slechts een kleine kans is dat Blackfish iets aan deze situatie kan veranderen, dan moet die met beide handen worden aangegrepen.